Dostal jsme chuť na paštiku. Našel jsem si „vesnickou játrovku“, která se podle složení tváří, že by to mohlo být něco čeho bych chtěl dosáhnout domácí výrobou.
Složení
Vepřová játra 37g (34%), Vepřové maso 31g (28%), Vepřové sádlo 27g (25%), Vepřové kůže 5g (5%), Vývar z vepřového masa, Smažená cibulka, Koření (pepř, skořice, muškátový oříšek, zázvor), Jedlá sůl jodovaná
A při přepočtu na kilo se dostaneme na cenovku 235,- /kg. Chápu, že s tím měl někdo práci, ale těžko mi někdo vysvětlí proč by paštika měla stát stejně jako steak.
Moje ingredience:
450g bůčku 350g jater menší cibulka 50g másla 5cl brandy nové koření 12g sůl (solící směs Praganda) pepř vejce smetanaPostup:
Pomlel jsem bůček na masovém strojku. Pak jsem ho dal do mixéru a udělal z něj hladkou hmotu. Pomlel jsem játra, přidal k bůčku do mixéru a opět nechal důkladně promixovat. Na pánvi jsem na másle osmažil cibulku pokrájenou na velejemno. Po zchladnutí jsem ji přidal do mixéru spolu se vším ostatním, kromě smetany. Promíchal a už z toho byla sympatická hmota. Protože dřívější pokusy končily hmotou, která se jen těžko roztírala na chleba, tentokrát jsem přidal smetanu. Dával jsem od oka, ale odhaduji to na 2 dcl.
Následovalo plnění do sklenic – z toho množství jsme naplnili tři 370ti ml sklenice. Dali do hrnce a na 75°C mučili 2 hodiny. Po vychladnutí schovali do lednice.
Vysvětlení k solící směsi Praganda. Ano není to úplně nejpřirozenější surovina, ale postará se o to, že paštika si zachová lákavou růžovou barvu. Je to marný, ale jíme i očima a první dojem je dost důležitý. A těch 0,2% dusičnanu draselnýho mě asi neublíží.
Jídlo s.r.o. a jejich reportáž o paštikách, mě inspirovalo k dalšímu pokusu. Dávali do paštiky uvařené sádlo což by mělo dodat krémovitější konzistenci.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.