Focaccia alá Emanuel

Máme rádi hamburgry, co je předváděl Zdeněk, pěkně z doma umletého masa. Upřednostňujeme směs hovězího a vepřového. Vepřové jim prostě dodá větší šťavnatost. Ale problém je k nim sehnat vhodné pečivo. Takže jsem vyzkoušel focaccie co pekli v pořadu s Italem v kuchyni a moc se osvědčily.

Suroviny:

500 g hladké mouky
400 ml vody
20 g droždí
sůl
olivový olej
 

Udělal jsme si kvásek. Vlažná voda a kvasnice. Protože nikdy nevím jak dlouho kvasnice doma máme, dávám přednost vyhození jen kvásku než celého těsta. Jakmile začne žít smíchám s moukou a zbytkem vody.

Vypracované hladké těsto se nechá v klidu kynout, cca na dvojnásobek objemu. Pak z něj vytvořím bochánky, bohatě obalené moukou, a vytvaruji placky. Polít štědře olivovým olejem, posolit a prsty zapracovat do povrchu těsta. Nechat na lince odležet a ještě trošku nakynout cca 1/2 hoďky.

Rozpálíme troubu co to jde. 250 °C a klidně i víc. A placky v této výhni pečeme cca 10-15 minut. Vytáhneme jak začnou chytat pěkně nazlátlou barvu.

Sice se to jmenuje chleba, ale v porovnání s chlebem českým se jedná o zcela jiný druh pečiva a proto to nazývám plackami než chlebem. Pokud je chceme použít překrojené je lepší je nechat nakynout více, aby byly vyšší. V originále se opravdu jedná spíše o placku a ta je po rozpůlení hodně nízká.

Příště vyzkouším do nich přidat nasekané černé olivy případně posypané rozmarýnem, protože ten miluju.

Chytří nakupují společně! - www.geal.cz

Označeno v Jídlo, Recepty

Napsat komentář