Máme rádi hamburgry, co je předváděl Zdeněk, pěkně z doma umletého masa. Upřednostňujeme směs hovězího a vepřového. Vepřové jim prostě dodá větší šťavnatost. Ale problém je k nim sehnat vhodné pečivo. Takže jsem vyzkoušel focaccie co pekli v pořadu s Italem v kuchyni a moc se osvědčily.
Suroviny:
500 g hladké mouky 400 ml vody 20 g droždí sůl olivový olejUdělal jsme si kvásek. Vlažná voda a kvasnice. Protože nikdy nevím jak dlouho kvasnice doma máme, dávám přednost vyhození jen kvásku než celého těsta. Jakmile začne žít smíchám s moukou a zbytkem vody.
Vypracované hladké těsto se nechá v klidu kynout, cca na dvojnásobek objemu. Pak z něj vytvořím bochánky, bohatě obalené moukou, a vytvaruji placky. Polít štědře olivovým olejem, posolit a prsty zapracovat do povrchu těsta. Nechat na lince odležet a ještě trošku nakynout cca 1/2 hoďky.
Rozpálíme troubu co to jde. 250 °C a klidně i víc. A placky v této výhni pečeme cca 10-15 minut. Vytáhneme jak začnou chytat pěkně nazlátlou barvu.
Sice se to jmenuje chleba, ale v porovnání s chlebem českým se jedná o zcela jiný druh pečiva a proto to nazývám plackami než chlebem. Pokud je chceme použít překrojené je lepší je nechat nakynout více, aby byly vyšší. V originále se opravdu jedná spíše o placku a ta je po rozpůlení hodně nízká.
Příště vyzkouším do nich přidat nasekané černé olivy případně posypané rozmarýnem, protože ten miluju.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.